ВМІСТ МІНЕРАЛЬНИХ КОМПОНЕНТІВ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З КАРІЄСОМ ФІГУР

Автор(и)

  • Н. І. Смоляр
  • В. В. Іванчишин

Ключові слова:

ротова рідина, кальцій, магній, фосфор, лужна фосфатаза,карієс, перші постійні моляри, діти

Анотація

У статті наведені результати обстеження мінеральних компонентів ротової рідини у дітей з карієсом фісур. Виявлено, що у ротовій рідині дітей в залежності від стану фісур перших постійних молярів спостерігаються незначні відмінності біохімічних показників. Встановлено, що вміст загального кальцію у ротовій рідині збільшується у групі дітей з ураженими фісурами перших постійних молярів. Рівень магнію та неорганічного фосфору, навпаки, дещо знижується. Стосовно лужної фосфатази спостерігається незначне її зниження у ротовій рідині дітей з карієсом фісур перших постійних молярів.

Посилання

Боровський Е. В. Биология полости рта / Е. В. Боровський, В. К. Леонтьев, // Медицина. –1991. –С.167-186.

Кулигіна В. М. Ефективність індивідуальної профілактики карієсу зубів у жінок в період вагітності за показниками мінерального обміну ротової рідини / В. М. Кулигіна, Н. Г. Гаджула // Вісник стоматології. – 2006. – № 4 – С.40-46.

Флюнт І. І. Вміст кальцію,магнію та неорганічного фосфату в змішаній слині у дітей шкільного віку залежно від інтенсивності карієсу зубів / І. І. Флюнт // Експерементальна та клінічна фізіологія і біохімія. – 1999. – № 2. –С. 75-77.

Вавилова Т. П. Биохимия тканей и жидкостей полости рта / Вавилова Т. П. // Москва: «ГЭОТАР – Медиа », 2008. – 169 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-16

Як цитувати

Смоляр, Н. І., & Іванчишин, В. В. (2021). ВМІСТ МІНЕРАЛЬНИХ КОМПОНЕНТІВ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З КАРІЄСОМ ФІГУР. Інновації в стоматології, (4), 109–113. вилучено із http://www.innovacii.od.ua/index.php/mainjournal/article/view/173

Номер

Розділ

СТОМАТОЛОГІЯ ДИТЯЧОГО ВІКУ