ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОВГОТРИВАЛОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ОРТОПЕДИЧНИХ КОНСТРУКЦІЙ НА ДЕНТАЛЬНИХ ІМПЛАНТАТАХ - Забуга, Ю. І.; Біда, О. В. (Інновації в стоматології, 2025)
Постановка проблеми. Стабільність результатів комплексного ортопедичного лікування пацієнтів із дефектами зубних рядів, заміщених незнімними конструкціями на дентальних імплантатах, визначається низкою факторів як місцевого, так і загального характеру. Зокрема, важливу роль відіграють стан кісткової та м’яких тканин у зоні відсутніх зубів, наявність захворювань пародонту, парафункції, правильне позиціювання імплантату, наявність кератинізованих ясен, вибір типу фіксації ортопедичної конструкції та рівень гігієни порожнини рота. Мета дослідження. Оцінка ефективності застосування профілактичних заходів у пацієнтів із незнімними конструкціями зубних протезів із гвинтовою системою фіксації на дентальних імплантатах. Матеріали і методи дослідження. У рандомізованому обстеженні брали участь 57 пацієнтів з дефектами зубних рядів нижньої щелепи, заміщеними незнімними ортопедичними конструкціями з гвинтовою системою фіксації на дентальних імплантатах віком від 30 до 44 років. Для оцінки стану ротової порожнини та періімплантних тканин у пацієнтів з дентальними імплантатами проведено клініко-рентгенологічні дослідження. Для аналізу стану періімплантних тканин використано детермінанти покладені в класифікацію захворювань тканин пародонту та періімплантних тканин (EFP&AAP World Workshop, 2017). Висновки.Проведення професійної гігієни ротової порожнини, в поєднанні з індивідуальною, та відповідним доглядом за незнімними ортопедичними конструкціями з гвинтовою системою фіксації на дентальних імплантатах, а також з контролем за мікробним біофільмом навколо їх, відіграє провідну роль в збереженні здоров’я періімплантних тканин, що забезпечує успішність ортопедичної реабілітації пацієнтів.