ДО ПИТАННЯ АДАПТАЦІЇ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ДО НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Р.А. Котелевський Дніпровський державний медичний університет
  • Р.Ю. Матвєєнко Дніпровський державний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.35220/2523-420X/2023.2.8

Ключові слова:

особливості адаптації, етапи та умови адаптації, педагогічний супровід адаптації іноземного студента, адаптивна поведінка.

Анотація

Нові тенденції в освіті передбачають можливість навчання українських студентів у ЗВО інших країн так само, як і іноземні студенти мають змогу здобувати вищу освіту в Україні (так, Дніпропетровська державна медична академія має договори на навчання з країнами близького сходу: Ірак, Сирія, Ізраїль, Іорданія; країнами північної Африки: Туніс, Мароко; країнами середньої Азії: Казахстан, Туркменістан, а також, Індією, тощо). Враховуючи це, актуалізується наступне питання: як інтегрувати іноземного студента до іншого соціально-культурного простору, як допомогти засвоїти прийнятні цінності, норми, правила, традиції; як розвинути міжкультурну, комунікативну, творчу компетентність і як результат – забезпечити якісну фахову підготовку іноземного студента. Проблема адаптації іноземних студентів до навчання в ЗВО України (інших країн) входить в коло наукових інтересів багатьох дослідників, як вітчизняних так і зарубіжних. Зокрема, особливості соціокультурної адаптації, її критерії, стадії, чинники, що сприяють її успішності, ретельно досліджені психологами. Мета статті полягає в теоретичному аналізі особливостей адаптації іноземних студентів до навчання у ЗВО України (зокрема у ДДМА). Наведені дані свідчать, що ДДМА є тим освітнім закладом, де фундаментальні наукові знання є основою вищої освіти. А отже значно підвищується зацікавленість іноземних студентів в отриманні вищої фахової освіти безпосередньо в цьому ЗВО. Іноземний студент має адаптуватись одразу в декількох сферах: в соціальній, культурній, академічній. Адаптація в соціальній сфері передбачає встановлення неформальних соціальних зв’язків як з представниками своєї країни, які також навчаються в ДДМА, представниками України та інших країн.

Посилання

Антонова К. Структурні компоненти соціально- освітнього середовища медичного університету в процесі адаптації іноземних студентів. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету. 2013. Ч. 3. С. 15–21.

Глазков Е.О. Дослідження процесу адаптації студентів до навчання у вищих навчальних закладах. Запорізький медичний журнал. 2013. № 1. С. 9–11.

Довготько Т. Адаптація іноземних студентів до освітнього середовища України. Педагогіка і психологія професійної освіти. 2013. № 2. С. 114–120.

Кондратюк С.М. Соціально-психологічна адаптація студента до навчальної діяльності. Збірник наукових праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна». 2009. № 1. С. 84–86.

Рєзник Т.І. Практична психологія та соціальна робота: Психологічний зміст труднощів у навчанні студентів-першокурсників. Практична психологія та соціальна робота. 2002. № 1. С. 135–139.

Сладких І.А. Формування готовності студентів- іноземців груп довузівської підготовки до навчання у вищих технічних навчальних закладах : автореф. дис... канд. пед. наук : 13.00.04. Вінниця, 2014. 20 с.

Triandis H.C. Culture and Social Behavior. N.Y. Etc. : McGraw-Hil, 1994. 120 p.

Феднова І.М. Дослідження психологічних особливостей спілкування студентів-іноземців як елемента адаптації. Вісник університету імені Альфреда Нобеля. Серія «Педагогіка і психологія». 2018. № 1(15). С. 63–67.

Рейтинг університетів Scopus 2019. URL: http://ru.osvita.ua/vnz/rating/64398/

Рейтинг університетів «ТОП-200 Україна» 2019. URL: https://ru.osvita.ua/vnz/rating/64884/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-10

Як цитувати

Котелевський, Р., & Матвєєнко, Р. (2023). ДО ПИТАННЯ АДАПТАЦІЇ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ДО НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ. Інновації в стоматології, (2), 51–56. https://doi.org/10.35220/2523-420X/2023.2.8