ВІДХИЛЕННЯ ВІД НОРМИ БІОІМПЕДАНСНИХ ПОКАЗНИКІВ ОРГАНІЗМУ У ПАЦІЄНТІВ З РІЗНИМ СТУПЕНЕМ ЗАХВОРЮВАННЯ ПАРОДОНТУ

Автор(и)

  • В.Б. Пиндус ВПНЗ «Львівський медичний університет»
  • Е.М. Дєньга Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»
  • Т.О. Пиндус ВПНЗ «Львівський медичний університет»
  • Ф.Й. Щепанський ВПНЗ «Львівський медичний університет»
  • С.А. Шнайдер Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»

DOI:

https://doi.org/10.35220/2523-420X/2023.4.4

Ключові слова:

дорослі, стоматологія, метаболічні процеси, біоімпедансні показники, пародонтит

Анотація

У структурі захворювань пародонту найпоширенішими формами патології є гінгівіт і пародонтит, в основі яких лежить запалення – типовий патологічний процес, причиною якого є зміни в організмі, які відбуваються під впливом пародонтопатогенів. В патогенезі захворювань пародонту важливу роль відіграють як місцеві, так і загальні фактори. Мета дослідження. Вивчення ряду біоімпедансних показників, що характеризують обмінні процеси в організмі, у дорослих пацієнтів з різним ступенем захворювання пародонту. Матеріал та методи дослідження. У дослідженні брали участь 63 пацієнти 35–60 років із різним ступенем ураження тканин пародонту які були оглянуті на базі стоматологічної поліклініки № 1 м. Львів. Пацієнтів було поділено на 5 груп. За допомогою біоімпедансного аналізатора компоненту складу тіла АВС-01 «Медас» оцінювалися по 4 показника, що характеризують інтенсивність обмінних процесів та вміст метаболічно активних клітин. Статистично значущу відмінність між альтернативними кількісними ознаками з розподілом, відповідним нормальному закону, оцінювали за допомогою t-критерію Стьюдента. Різницю вважали статистично значущою при р<0,01. Результати та їх обговорення. Із отриманих нами даних видно, що в групі пацієнтів без стоматологічної патології зазначені показники рівня метаболічних процесів достовірно не відрізнялися від середньостатистичної норми. Приблизно така ж картина спостерігалася у пацієнтів з катаральним гінгівітом (p>0,05). Висновки. Результати дослідження вказують на значущість використання біоімпедансного аналізу для оцінки стану пацієнтів з пародонтитом. Виявлено, що з погіршенням стану пародонту спостерігається зниження основних показників обміну речовин, що може слугувати додатковим критерієм для діагностики та контролю ефективності лікування. Виявлені кореляції між ступенем ураження пародонту та змінами в біоімпедансних показниках підтверджують необхідність комплексного підходу до лікування пародонтиту, з особливою увагою до корекції порушень обмінних процесів в організмі пацієнтів.

Посилання

Наврузова У. О. Особливості пародонтиту при порушенні обміну речовин. Біологія та інтегративна медицина. 2019. № 2 (30). С. 28–42.

Сабірова А. І. Модифіковані фактори ризику розвитку та прогресування захворювань тканин пародонту. Acta Biomedica Scientifica. 2022. № 7 (2). С. 182–192.

Копецький І. С., Побожева Л. В., Шевелюк Ю. В. Взаємозв’язок запальних захворювань пародонту та загальносоматичних захворювань. Лікувальна справа. 2019. № 2. С. 7–12.

Price K.L., Earthman, C.P. Update on body composition tools in clinical settings: computed tomography, ultrasound, and bioimpedance applications for assessment and monitoring. European journal of clinical nutrition, 2019. № 73(2). Р. 187–193.

Драпкіна О. М. Біоімпедансний аналіз складу тіла: що важливо знати терапевту? Profilakticheskaya Meditsina. 2022. № 25. С. 10–15.

Repetska OM Dynamics of protein metabolism indicators in the oral fluid after complex treatment of generalized periodontitis in young persons on the background of primary hypothyroidism. JMBS. 2022. № 7(4). Р. 95–99. DOI: 10.26693/jmbs07.04.095.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-26

Як цитувати

Пиндус, В., Дєньга, Е., Пиндус, Т., Щепанський, Ф., & Шнайдер, С. (2023). ВІДХИЛЕННЯ ВІД НОРМИ БІОІМПЕДАНСНИХ ПОКАЗНИКІВ ОРГАНІЗМУ У ПАЦІЄНТІВ З РІЗНИМ СТУПЕНЕМ ЗАХВОРЮВАННЯ ПАРОДОНТУ. Інновації в стоматології, (4), 22–26. https://doi.org/10.35220/2523-420X/2023.4.4

Номер

Розділ

ТЕРАПЕВТИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають