ОСОБЛИВОСТІ МІСЦЕВОГО ЗНЕБОЛЕННЯ НА СТОМАТОЛОГІЧНОМУ ПРИЙОМІ

Автор(и)

  • С.М. Шеверя Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»
  • Ю.О. Мельник Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»
  • С.В. Калинчук КЗВО «Волинський медичний інститут» Волинської обласної ради

DOI:

https://doi.org/10.35220/2523-420X/2023.4.15

Ключові слова:

місцеве знеболення, анестетик, біль, інфільтраційне знеболення, гематома

Анотація

Вступ. Біль – це фізіологічна захисна реакція організму на пошкодження, що відображає психофізіологічний стан людини, який виникає в результаті впливу надсильних або руйнівних подразників на організм. При цьому у стоматології біль є важливим діагностичним критерієм, що може носити як локальний так і розлитий характер, а його інтенсивність вказує на активність патологічного процесу. Враховуючи це, місцева анестезія є однією з найпоширеніших процедур на стоматологічному прийомі, а місцеві анестетики – одними з найбільш часто використовуваних лікарських препаратів у щоденній практиці лікаря-стоматолога. Мета дослідження. Охарактеризувати значимість місцевого знеболення на стоматологічному прийомі, покази до його застосування та ускладнення, що можуть виникати в ході проведення. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали наукові розробки вітчизняних та закордонних дослідників. В ході дослідження використано бібліосемантичний метод та структурнологічний аналіз. Методичною основою дослідження став системний підхід. Результати. На сьогоднішній день основним методом знеболення в щоденній роботі лікаря-стоматолога є місцева анестезія. Адже, на відміну від загального знеболення, місцеве знеболення – це спосіб знечулення шляхом блокування іннервації на ділянці оперативного втручання, яке при цьому не потребує дороговартісної апаратури та не є складним у застосуванні при збереженні правильної техніки виконання. Висновки. В щоденній практиці лікаря-стоматолога місцева анестезія є незамінною маніпуляцією, тому питання стосовно вдосконалення методів знеболення на прийомі є актуальним на сьогоднішній час і потребує постійного вдосконалення для забезпечення безболісного проведення стоматологічних втручань з урахуванням психоемоційного стану, загальносоматичного статусу, попередження виникнення ускладнень та небажаних результатів.

Посилання

Вороненко Ю.В., Павленко О.В., Мазур І.П. Стоматологічна допомога в Україні: основні показники діагностики за 2008–2018 роки. Кропивницький : Поліум, 2018. 211 с.

Мазур І.П., Хайтович М.В., Голопихо Л.І. Клінічна фармакологія та фармакотерапія в стоматології. Медицина, 2019. 376 с.

Попело Ю.В., Коротич Н.М., Резвіна К.Ю., Білоконь Н.П. Частота та ефективність застосування різних методів місцевого знеболення в дитячій хірургічній стоматології за амбулаторних умов. Сучасні досягнення та перспективи розвитку хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, присвяченої 100-річчю з дня заснування УМСА та 80-й річниці з дня народження проф. Рибалова О.В. Полтава, 2021. С. 118–120.

Солонько Г.М., Пайкуш В.А. Знечулення в дитячій стоматології – загальне та місцеве. Особливості стоматологічного лікування дітей в умовах наркозу. Невідкладні стани в дитячій стоматологічній практиці. Матеріали семінару. 2012.

Удод О.А., Вороніна Г.С., Рубайло В.В. Ретроспективний аналіз деяких показників стоматологічної допомоги населенню індустріального міста. Вісник проблем біології і медицини. 2018. № 4(1). С. 318–321.

Dmytrenko M.I., Gurzhiy O.V. Treatment algorithms of patients with impaction of maxillary central incisors caused by supernumerary teeth. J Wiadomości Lekarskiе, LXXI, 2018. № 4. Р. 922–932.

Haridas R.P. Origin of the word ‘anesthesiology. Anaesth Intensive Care. 2018. № 46. Р. 14–17.

Nair S., Chetra Y., Yoo J., Leff J., Delphin E. Reasons for article retraction in anesthesiology: a comprehensive analysis. J Can Anesth. 2020. № 67. Р. 57–63.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-26

Як цитувати

Шеверя, С., Мельник, Ю., & Калинчук, С. (2023). ОСОБЛИВОСТІ МІСЦЕВОГО ЗНЕБОЛЕННЯ НА СТОМАТОЛОГІЧНОМУ ПРИЙОМІ. Інновації в стоматології, (4), 83–87. https://doi.org/10.35220/2523-420X/2023.4.15